Echo’s tijdens de zwangerschap
We maken bij iedere zwangere een termijnecho en een liggingsecho. Indien gewenst, maken wij ook een vitaliteitsecho. De vitaliteitsecho wordt gemaakt rond week 8 van je zwangerschap. De termijnecho wordt bij voorkeur verricht bij een zwangerschapsduur van 10 tot 12 weken. De liggingsecho wordt bij voorkeur verricht tussen 35 – 37 weken.
Met de vitaliteitsecho kunnen we:
- vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
- vaststellen of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen dat het hartje klopt
- zien of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat
- een inschatting maken van de “duur” van de zwangerschap: de afmetingen van het kind geven een inschatting van de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum
Met de termijnecho kunnen we:
- vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
- vaststellen of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen dat het hartje klopt
- zien of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat
- de “duur” van de zwangerschap vaststellen: de afmetingen van het kind geven een nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum
Met de liggingsecho kunnen we:
- vaststellen of het kind met het hoofd naar beneden ligt (hoofdligging). Deze echo verkleint de kans op een ‘onverwachte’ stuitligging (billen liggen beneden).
Verwacht van deze echo geen spectaculaire beelden. Het kind is dan al behoorlijk groot en het hoofdje zit meestal al behoorlijk diep in het bekken. Mooie foto’s zijn dan helaas meestal niet meer te maken.
Geslachtsecho’s
Maken we vanaf 16 weken zwangerschap. Kosten geslachtsecho / pretecho €40,- (2D). Vraag de assistente naar de mogelijkheden.
De beperkingen van het echoscopisch onderzoek:
Met de huidige apparatuur is het kind globaal in beeld te brengen. Veel afwijkingen zijn zeker in een vroeg stadium (nog) niet zichtbaar of worden, ook al wordt er zorgvuldig gekeken, tijdens een standaard onderzoek niet opgemerkt. Met andere woorden: een echo is geen garantie voor een gezonde baby.
Aan de andere kant brengt de echo wel eens onverwachte zaken aan het licht, die ongerustheid kunnen veroorzaken. Nader onderzoek kan dan uitwijzen of er inderdaad sprake is van een afwijking.
Gelukkig worden de meeste kinderen zonder afwijkingen geboren. De kans dat je met zo’n onverwachte uitslag te maken krijgt, is dan ook klein.
Wij zullen jullie voor en tijdens de echo informeren en uitleg geven.
De echo’s worden gemaakt door vier verloskundigen uit onze praktijk: Paula Heslenfeld, Patricia Koppelman, Karin Slooters en Heike Verbiesen.
Wil je meer weten over de 13- en 20 wekenecho? Klik dan hier.