Klik op onderstaande link om in één oogopslag te zien wat belangrijk is in de kraamweek. Onder de links vind je nog wat extra informatie.
Wanneer bel je de verloskundige in de kraamtijd?
Postnatal calling instructions
تعلیمات الاتصال في مدة النفاس
Loğusa dönemi için telefon etme talimatları
Moeder – aanvullende informatie:
- Ga niet alleen naar het toilet/uit bed, vooral de eerste 24 uur na de bevalling. Zorg dat er iemand bij je is die je in de gaten kan houden voor het geval je duizelig/draaierig wordt.
- Bij naweeën voel je je baarmoeder nog samen krampen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten in je baarmoeder worden samengeknepen waardoor je niet teveel gaat vloeien. Het is dus erg effectief! Maar kan ook pijnlijk zijn. Je mag hiervoor paracetamol innemen, ook bij het geven van borstvoeding (maximaal 2 tabletten van 500 mg tegelijk en maximaal 6 per 24 uur).
- Probeer elk voedingsmoment te plassen, dan zie je ook meteen of je niet te ruim vloeit. Een lege blaas voorkomt ook deels dat je te ruim gaat vloeien! Het is handig om in de douche of in bad te plassen, dus plassen en tegelijkertijd spoelen. Dit voorkomt dat het plassen ‘schrijnt’ of pijnlijk is en daarnaast is het hygiënisch. Plassen op het toilet terwijl je spoelt met een bidon/flesje met water kan natuurlijk ook.
Baby – aanvullende informatie:
Bij het geven van borstvoeding mag je je kindje (mits de omstandigheden het toelaten) binnen het eerste uur na de geboorte rustig de gelegenheid geven om bij je te drinken. Wij en/of je kraamverzorgster zullen je hierbij assisteren. Hierna adviseren we je kindje iedere 2 a 3 uur aan te leggen. Bedenk dat zuigen op zich kinderen troost, ook als ze geen honger hebben. Borstvoeding aanbieden mag altijd mits je kindje goed drinkt en niet `sabbelt`.
Bij flesvoeding zullen de flessen uitgekookt worden en krijgt je kind de eerste 24 uur na de bevalling zo`n 10-15 cc voeding. Volgens het voedingsschema geef je dan elke drie uur voeding maar ook nu is er geen reden tot zorg als je kindje 1 of 2 voedingen overslaat. De hoeveelheid voeding per fles wordt daarna per dag verhoogd in overleg met de kraamverzorgster en/of verloskundige.
Maak je geen zorgen als je kindje in de eerste 24 uur niet wil drinken, probeer het dan de volgende voeding rustig opnieuw. Zelfs als je kindje een aantal voedingen geen aanstalten maakt om te drinken is dit meestal geen reden tot zorg. Meestal zijn kinderen na de geboorte misselijk door het binnenkrijgen van vruchtwater of evt. wat bloed. Mits de temperatuur van jullie kindje goed is wachten we vaak de eerste 24 uur rustig af. Als je kindje dan nog niet goed wil drinken zullen we je verder adviseren.
De kraamverzorgende zal het bedje van jullie baby opmaken dan wel controleren of het goed/veilig is opgemaakt.
Ademhaling: pasgeboren baby’s kunnen onregelmatig ademhalen. Dit komt door de longen die nog niet helemaal volgroeid zijn. Bij een gezonde, normale huidskleur is er niets aan de hand. Maakt je baby een kreunend geluid met de ademhaling, heeft hij/zij moeite met ademhalen of kleuren de lipjes en/of het neusje blauw, bel dan de verloskundige.
Controleer bij elke voedingstijd, de temperatuur van je baby: een normale temperatuur is tussen de 36.5C- 37.5C.
- Lichaamstemperatuur <36,0 graden: zorg voor huid- op huidcontact en bel de verloskundige.
- Lichaamstemperatuur 36,0-36,4 graden: maak één kruik met kokend wat er en een warm water kruik. Geef de baby een mutsje. Meet na één uur opnieuw de temperatuur. Als deze niet stijgt, bel de verloskundige.
- Lichaamstemperatuur >37 graden: Warmte afbouwen door mutsje af te doen en kruik weg te laten. Na een uur nogmaals meten. Meet na één uur opnieuw de temperatuur. Als deze niet daalt, bel de verloskundige.
Bel bij twijfel de verloskundige.
Wil je tips hoe je veilig een kruik maakt en in het bedje legt? Bekijk dit handige filmpje.
Na de geboorte heeft je kindje vitamine K van ons gekregen. Dit is voldoende voor de 1e week. Bij flesgevoede kinderen is vitamine K aan de voeding toegevoegd. Bij borstgevoede kinderen wordt geadviseerd om vanaf de achtste dag extra vitamine K aan je kindje te geven (150mcg). Dit is verkrijgbaar bij drogist/apotheek (zonder recept). Krijgt je baby een combinatie van borst- en flesvoeding? Overleg dan met de kraamverzorgster en/of verloskundige over het aanbieden van vitamine K vanaf de achste dag.
Daarnaast wordt geadviseerd om 10 mcg vitamine D per dag te geven voor het kind t/m 4 jaar. Geef je borstvoeding dan is het advies om zelf ook Vit D te gebruiken in dezelfde dosering als je kind (dezelfde dosis als je in de zwangerschap gebruikte).
In principe adviseren we `rooming in` d.w.z. mama/papa en kind verblijven zoveel mogelijk in 1 ruimte. Hierdoor leren jullie elkaar goed kennen en ben je in de gelegenheid de eerste voedingssignalen van je kindje op te pakken. Verder draagt het bij tot een goede ouder-kind binding.
Als je kindje onrustig is/blijft is de kans groot dat jullie baby geborgenheid zoekt. Geboren worden is een hele onderneming! Verwennen kan zeker de eerste dagen niet. Wees dus niet terughoudend met lichamelijk contact, neem je kindje veel bij je. Huid op huid contact is voor jullie beiden goed en heel natuurlijk.
De verloskundige in de kraamweek: tot slot kan je van ons verwachten dat we de eerste acht dagen bij je langs komen en/of telefonisch contact hebben. Hierbij overleggen we met jullie hoe het gaat en zullen we jullie zo goed mogelijk van advies dienen. Daarbij is kraamverzorgster onze `ogen en oren`. Zij zal de controles uitvoeren en jullie begeleiden in de verzorging van jullie kindje. Jullie kindje wordt dagelijks gewogen. Als jullie of de kraamverzorgster zorgen hebben over het één of ander horen we dit graag.
Groene team: 06-22439565
Oranje team: 06-53388916