Regelmatig komt het voor dat baby’s kampen met een te kort tongriempje. Het vliesje beperkt de tongfunctie waardoor er op korte en lange termijn gevolgen kunnen zijn. Denk hierbij aan voedingsproblemen of problemen bij de spraakontwikkeling. Een eenvoudige ingreep die tot 6 weken na de geboorte uitgevoerd mag worden door een lactatiekundige! In deze periode zijn nog geen zenuwen etc aangelegd in het tongriempje, waardoor de ingreep praktisch pijnloos is! Lees meer over de ingreep en neem bij vragen vrijblijvend contact met ons op of met Tineke de Backer (lactatiekundige) tel nummer: 06-50254765 of Monique Franck (lactatiekundige) tel.nummer: 06-40013556.
Bij pasgeborenen Door een strak tongriempje, kan een baby de tong moeilijk naar voren brengen. Daardoor is het moeilijk om bij borstvoeding de tepel en de tepelhof te omvatten. Het vacuüm wordt dan steeds verbroken, waardoor er tijdens het voeden een klikkend of smakkend geluid te horen is. Je baby kan dus niet goed zuigen en daardoor komt ook je melkproductie niet goed op gang. Daar kan de baby onrustig en gefrustreerd van raken. Als je melkproductie niet goed op gang komt, groeit je baby ook niet goed. Daarnaast heb je kans dat je baby je tepels kapot zuigt en je een borstontsteking krijgt. Ook als je baby flesvoeding krijgt dan kan er ook een probleem optreden met drinken. Net als bij borstvoeding, moet het kind bij een flessenspeen een vacuüm maken. Lukt dit niet goed dan komt er veel lucht bij de voeding en krijgt de baby meer last van buikkrampen. Heeft jouw baby, ondanks een korte tongriem, helemaal geen problemen met drinken, dan kunnen onderstaande redenen (die optreden op latere leeftijd) toch overwegingen zijn om de tongriem te laten klieven:
Als de baby straks kleuter is… Kleuters die gaan leren praten, kunnen grote hinder ondervinden van een te korte tongriem. Om goed te leren praten, heb je namelijk een goede, beweeglijke tong nodig. Ook een simpel iets als het likken van een ijsje is moeilijk en door de druk van de tong tegen de onderste snijtanden kan een spleetje ontstaan.
In de puberteit… Zoenen vindt iedereen belangrijk, maar daar heb je een bewegelijke tong voor nodig. Dat lukt niet als de tongriem verkort is. Een goede reden om te klieven dus!
De ingreep
Een verkorte tongriem kan makkelijk verholpen worden. De methode die het meest gebruikt wordt, is het doorknippen van het tongriempje. Het knippen neemt 10 tot 15 seconden in beslag en gaat als volgt: je baby wordt in een doek gewikkeld. De lactatiekundige knipt het tongriempje op geleide van haar vingers waarbij ze de tong omhoog tilt zodat er goed zicht ontstaat op het tongriempje. Een smalle steriele schaar wordt onder de top van de tong geplaatst en het tongriempje wordt ingeknipt. Daarbij wordt naar achteren geknipt dicht tegen de tong aan, om letsel aan de onderliggende klieren te vermijden. Bij een strak tongriempje wordt 2 à 3 keer geknipt. Soms zien we een klein beetje bloed. Pijnstilling en antibiotica zijn niet nodig. Er bestaat in Nederland geen eenduidige mening over het beleid en de behandeling van een te korte tongriem. Zowel tussen als binnen de betrokken specialismen (KNO-artsen, kinderartsen, huisartsen, logopedisten, lactatiekundigen en verloskundigen) wordt er verschillend over gedacht. Sommigen erkennen dat er problemen kunnen optreden bij een te korte tongriem en zijn positief over het doorknippen. Anderen denken weer dat een te korte tongriem geen problemen oplevert voor de baby en stellen dus dat behandeling dus niet nodig is. In onze verloskundigenpraktijk zijn wij van mening, dat het wel degelijk het overwegen waard is, om een verkorte tongriem te klieven.
Informatie
Wil je meer informatie over een eventueel te korte tongriem bij je baby, dan kun je altijd naar onze praktijk bellen. Dit kan tijdens de spreekuren op het vaste nummer (026-4422622). Wanneer jullie twijfelen of de tongriem te kort is, komen wij langs om de tongriem te beoordelen. Als het tongetje van je baby is gekliefd zie je meestal meteen resultaat. Sommige baby´s moeten even huilen; anderen slapen gewoon door tijdens de ingreep. Soms zie je ook wat bloed en soms helemaal niets. Je mag je baby meteen voeden als alles achter de rug is. Kijk voor meer informatie op: www.borstvoeding.com