Een goede voeding tijdens de zwangerschap is extra belangrijk. Gedurende de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. Het is daarom goed om gezond en gevarieerd te eten. Dat betekent niet dat tijdens de zwangerschap “voor twee” gegeten moet worden.
Belangrijk:
- Eet gezond en gevarieerd (groente, fruit, bruin brood, melkproducten), drink per dag ongeveer 1½ liter water en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
- Zo is een gezonde levensstijl van belang, maar dat is niet het enige.
- Foliumzuur kan de kans op aangeboren aandoeningen verlagen. Je neemt foliumzuur het beste al voor de bevruchting, t/m een zwangerschapsduur van 10 weken.
- Eet geen halfrauwe rosbief, fricandeau, tartaar, biefstuk, filet américain, salami, rauwe ham of ossenworst. Was rauwe groenten en fruit goed. In (half)rauw vlees en in ongewassen groenten en fruit komt soms een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het kind. Vleeswaren als rookvlees kan geen kwaad, omdat deze een speciale behandeling heeft ondergaan.
- Eet geen producten die van rauwe melk zijn gemaakt. Deze kunnen de listeriabacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Kazen, harde en zachte soorten, zijn soms van rauwe, niet gepasteuriseerde melk gemaakt. Als kaas gemaakt is van rauwe melk staat er ‘au lait cru’ op de verpakking.
- Eet liever geen lever tijdens de zwangerschap en niet meer dan eenmaal per week een leverproduct als leverworst of leverpastei. In lever zit veel vitamine A in en teveel van deze vitamine kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind.
- Eet regelmatig verse vis. Vis bevat veel onverzadigde vetten en daarmee veel foliumzuur wat belangrijk is bij het opbouwen van ijzervoorraad in je bloed. Ook helpt het bij de opbouw van hersen- en zenuwstelsel van de baby. Wees wel voorzichtig met voorverpakte vis zoals gerookte zalm: ook hier kan de listeriabacterie inzitten.
- Voor wat betreft vis: eet liever geen tonijn of andere roofvissen zoals makreel, zwaardvis, paling, snoek, snoekbaars en haai. Ook niet uit blik. Deze vissoorten bevatten relatief veel kwik.
- Kaneel is in normale hoeveelheden niet schadelijk in de zwangerschap.
- Alcohol: drink geen alcoholhoudende dranken, alcohol is erg schadelijk voor de baby, ook regelmatig kleine hoeveelheden kan schadelijk zijn. Een veilige grens is niet te noemen. Heb je hulp hierbij nodig, vraag je verloskundige en/of neem contact op met www.trimbos.nl.
- Roken/drugs: rook niet/gebruik geen drugs tijdens zwangerschap. Wil je stoppen met roken/drugs en heb je hulp hierbij nodig, vraag je verloskundige en/of neem contact op met www.trimbos.nl. Folder stoppen met roken is daar digitaal te verkrijgen.
- Medicijnen: gebruik nooit medicijnen zonder dit eerst te overleggen met ons of met de huisarts of de apotheek.
- Heb je een kat: verschoon liever niet zelf de kattenbak. Dit i.v.m. een mogelijke toxoplasmose besmetting. Daarom ook handschoenen aantrekken als je in de tuin gaat werken omdat er kattenontlasting in de tuin aanwezig kan zijn.
- Heb je een kindje wat je verzorgt of werk je met jonge kinderen? Dan is het aan te raden dat je als probeert de kans op een CytoMegalieVirus (CMV) besmetting te verminderen. Dit is eenvoudig en je hoeft daarvoor slechts 2 dingen te doen:
- Goed je handen wassen na contact met speeksel of urine van kinderen
- Geen bestek/bordjes/bekertjes/voedsel delen met kleine kinderen: hierdoor vermijdt je de kans op contact met speeksel.
Het is dus aan te raden dat je deze beschermende maatregelen neemt bij elk jong kind aangezien elk jong kind met CMV besmet kan zijn. De de symptomen van CMV zijn vaak niet duidelijk of niet aanwezig.
Voor uitgebreidere informatie verwijzen we je naar de folder “Zwanger, algemene informatie” van NVOG, KNOV, NHG en de site www.voedingscentrum.nl